Warzywa

W wydanej w 2008 roku książce o wiele mówiącym tytule „In Defense of Food: An Eater's Manifesto” autor Michael Pollan zwięźle i treściwie – bo raptem w 3 zdaniach, zawierających łącznie 7 słów - przedstawia całą filozofię zdrowego żywienia:

Eat food. Not too much. Mostly plants.
(W wolnym tłumaczeniu: Jedz. Nie za dużo. Głównie rośliny.)

Czytając dalej, dowiadujemy się, iż przez rośliny Pollan rozumie głównie warzywa, które choć często znienawidzone przez dzieci, rzekomo powinny stanowić podstawę naszej diety. Cóż, roztrząsanie kwestii dietetycznych możemy odstawić na później, lecz zagadnienia stricte warzywne – a dokładniej: warzywne w kontekście lingwistycznym – zasługują na uwagę, chociażby dlatego, że w poprzednim wpisie zapoznaliśmy się z nazwami owoców w języku angielskim, o warzywach nie wspominając choćby słowem! Ale przecież skoro są one tak hiper super mega ultra wartościowe, by nie rzec: kluczowe dla przetrwania w sensie fundamentalnym; skoro tak się je chwali i na piedestał wznosi, to warto wiedzieć, jak owe warzywa nazywać, gdy znajdziemy się w krajach anglojęzycznych. Wiedza ta powinna być pożądana zarówno przez entuzjastów zieleniny, jak i jej przeciwników – albowiem trzeba jasno dać do zrozumienia kelnerowi, czego się na pizzy i w burgerze nie chce…

Fani pomidorów zapewne ucieszą się na wieść, iż tym razem uwzględnimy je w liście. Przypominam, iż w sensie czysto biologicznym pomidor jest owocem, a konkretnie odmianą jagody (tak samo zresztą, jak ogórek). W roku 1893 Sąd Najwyższy w Stanach Zjednoczonych ustanowił, iż oficjalnie pomidor będzie klasyfikowany jako warzywo. Swoją drogą - w roku 2011 Kongres USA doszedł do bardzo amerykańskiego wniosku, że pizza to też warzywo. I tutaj przykra niespodzianka dla fanów pizzy, jako że jej na liście zabraknie.

marchew carrot
pietruszka parsley
kapusta cabbage
czerwona kapusta red cabbage
kapusta pekińska Chinese leaf
kapusta włoska savoy cabbage
ogórek cucumber
kalafior cauliflower
kalarepa kohlrabi
brokuł broccoli
pomidor tomato
ziemniak potato
seler celery
cebula onion
czosnek garlic
burak ćwikłowy red beet
fasola bean
kukurydza corn
zielony groszek green peas
rzodkiewka radish
grzyby mushrooms
papryka pepper
dynia pumpkin
pieczarka portabella mushroom
por leek
chrzan horseradish
sałata lettuce
sałata lodowa iceberg lettuce
zielona papryka green pepper
karczoch endive
szczypiorek chives
brukselka Brussels sprouts
bób broad bean
szparag asparagus
szpinak spinach
brukiew swede
warzywa bulwiaste tuber
cukinia żółta yellow courgette
pęd bambusa bamboo shoot
koper włoski fennel
rukiew wodna watercress
mniszek lekarski dandelion
cykoria sałatowa radicchio
cykoria chicory
pasternak parsnip
łopian burdock
papryka chili chilli
oberżyna aubergine
korniszon gherkin
kabaczek marrow
patison autumn squash
łubin lupine
soczewica lentils
orzeszek ziemny peanut
fasolka szparagowa yard-long bean
soja soybeans