Gdyby się zastanowić, co łączy ludzi prócz domowej kwarantanny, to na bank byłaby to nieposkromiona, dzika i szalona miłość do jedzenia. Któż nie lubi jeść? Dobry posiłek to rozkosz dla zmysłów nie mniejsza od innych przyziemnych uciech; ale też nie lada powód do dumy, gdy się własnoręcznie ów przysmak upichci. Przynajmniej dla mnie, bo  w kuchni mam dwie lewe ręce i bez YouTube potrafię co najwyżej popłakać się, krojąc cebulę lub zrobić zupkę chińską.

Gotowanie pod okiem mistrzów nigdy nie było prostsze! Klikamy tu i tam i proszę, od razu Jamie Oliver czy inny Gordon Ramsay krok po kroku wyłuszczą nam sekrety najznakomitszych przepisów. Sam próbowałem i nawet jakoś to wyszło! Podzielę się z Wami ciekawym przepisem, a przy okazji poznamy kilka nowych słów w języku angielskim. Brzmi wybornie, nieprawdaż?

Zacznijmy od podstaw. Gotowanie – nawet po angielsku – zaczyna się od przepisu i składników:

Recipe - przepis

Ingredients – składniki

 

Przyjrzyjmy się teraz kilku wyrażeniom i słówkom użytym w powyższym filmiku.

tangy – cierpki, pikantny, np. tangy sauce

sweet and sour – słodko-kwaśny

seasoning – przyprawa

cashews – orzechy nerkowca

flour -mąka (w filmiku pojawiają się też wyrażenia: corn flour oraz Amerykańskie cornstarch, czyli mąka kukurydziana)

dash of  - szczypta czegoś

vinegar - ocet

savory (w naszym filmiku jako przymiotnik) – pikantny, słony

 

I wreszcie kilka przydatnych czasowników:

to chop – siekać

to fry – smażyć

to stir – mieszać

to thicken up – zagęścić się

 

Teraz możecie śmiało gotować i pałaszować – smacznego!